Home Άποψη Rafting στον Βοϊδομάτη..!

Ολόκληρο το ορεινό συγκρότημα της Τύμφης, αποτελούμενο από δεκάδες ψηλές κορυφές, βαθιά φαράγγια, δασωμένες πλαγιές, μεγάλα ποτάμια, μικρά ρυάκια, πηγές, αλπικά λιβάδια και λίμνες, είναι ο παράδεισος του πεζοπόρου. Υπάρχουν πολλές διαδρομές, αναβάσεις και διασχίσεις. Ορισμένες είναι απλός περίπατος, ενώ κάποιες απαιτούν καλή φυσική κατάσταση.

Ανάμεσα στις άλλες δραστηριότητες οι πιο δημοφιλείς είναι το ράφτινγκ και το canoe-kayak στον Βοϊδομάτη, καθώς και οι βόλτες με άλογα. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την εταιρεία NO LIMITS του Νίκου Κυρίτση, μια από τις πιο αξιόλογες και αξιόπιστες στον χώρο του εναλλακτικού τουρισμού. (Τηλ. 6944 751418).Το ορειβατικό καταφύγιο Τύμφης. Aνήκει στην Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας και Αναρρίχησης και μπορεί να φιλοξενήσει έως 50 άτομα. Το πέτρινο οικοδόμημα, βρίσκεται σε ύψος 1.950 μ. στον αυχένα που σχηματίζουν μεταξύ τους οι κορυφές Αστράκα και Λάπατος. Τον χειμώνα, λόγω της μόνιμης χιονοκάλυψης, εξυπηρετεί μεμονωμένους ορειβάτες, ή ορειβατικούς ομίλους της Ελληνικής Ομοσπονδίας στην οποία υπάγεται. (www.astrakarefuge.com).

Photo: Αλέξανδρος Αβραμίδης

Εάν αναζωογονητικό περπάτημα πλάι στον Βοϊδομάτη με αφετηρία την τσιμεντένια γέφυρα μετά την Αρίστη. Αφού την περάσετε και βρείτε την πρώτη ανηφορική φουρκέτα του δρόμου προς το Πάπιγκο θα δείτε αριστερά σας την αρχή του μονοπατιού. Στην πορεία θα θαυμάσετε γεωμορφολογικούς σχηματισμούς, σπηλιές και τη μοναδική φύση της περιοχής. Περίπου στη μέση της διαδρομής κάνοντας μια μικρή παράκαμψη προς τα δεξιά θα ανακαλύψετε το μοναστήρι των Αγίων Αναργύρων Κλειδωνιάβιστας, ανάμεσα σε κάθετα βράχια με σπηλιές (που κάποτε ήταν ασκηταριά), πλατάνια και νερά. Όρθια παραμένει η εκκλησία που ήταν το καθολικό της παλιάς μονής και γύρω βρίσκονται τα ερειπωμένα κελιά. Σύμφωνα με τις επιγραφές, οι Άγιοι Ανάργυροι κτίστηκαν στα 1658.

Συνεχίζοντας πλάι στην όχθη του Βοϊδομάτη και λίγο πριν τα νερά του εκβάλλουν στην κοιλάδα της Κόνιτσας για να συναντήσουν αυτά του Αώου, θα δείτε το μονότοξο γεφύρι της Κλειδωνιάβιστας, ενταγμένο απόλυτα στο τοπίο. Κτίστηκε με χορηγία της Μπαλκίζ Χανούμ, από το χαρέμι του Μαλίκ πασά το 1853, και το όνομά του το πήρε από το ορεινό χωριό της σημερινής Άνω Κλειδωνιάς (πρώην Κλειδωνιάβιστα)

Ανάβαση στην Γκαμήλα (Τύμφη)

Xρειάζεστε περισσότερα από ένα Σαββατοκύριακο για να κάνετε τις ορειβατικές διαδρομές στην Γκαμήλα, οι οποίες ακριβώς επειδή φτάνουν σε μεγάλα υψόμετρα δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν τον χειμώνα. Χωρίζονται σε τρία μέρη και έχουν αφετηρία το Μικρό Πάπιγκο. Το πρώτο είναι μέχρι το καταφύγιο στα 1.930 μ. Το δεύτερο είναι από το καταφύγιο προς τη Δρακόλιμνη και το τρίτο από το καταφύγιο προς την κορυφή της Γκαμήλας (6 ώρες κοπιαστικής ανάβασης). Και οι δύο αυτές διαδρομές είναι μοναδικής ομορφιάς καθώς αντικρίζετε τους πύργους της Αστράκας που πέφτουν κάθετα μέχρι να συναντήσουν τον Βοϊδομάτη.

Photo: Αλέξανδρος Αβραμίδη

Source: travel.gr

You may also like

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Translate »