Home ΝέαΔιασκέδαση Ένα Mακεδονίτικο τοπίο που αξίζει να ανακαλυφθεί..!!

Ένα Mακεδονίτικο τοπίο που αξίζει να ανακαλυφθεί..!!

by Βασίλης Ζιώγας
456 views

Είναι μία από τις πιο όμορφες περιπατητικές διαδρομές που μπορείτε να απολαύσετε στην Καβάλα και γενικότερα στην ανατολική Μακεδονία. Και γίνεται ακόμα πιο ιδανική τώρα που η έλευση της άνοιξης αναγεννά το καταπράσινο τοπίο γύρω της, κάνοντάς το να μοιάζει με μικρή «ζούγκλα».

Ο λόγος για το Μονοπάτι της Παλαιάς Καβάλας, που παίρνει φυσικά το όνομά του από το χωριό στο οποίο εντάσσεται. Η Παλαιά Καβάλα βρίσκεται στην τοποθεσία της αρχαίας πόλης Σκάβαλα και ιδρύθηκε το 1391, σε υψόμετρο 360 μέτρων στις παρυφές του βουνού Σύμβολο.

Σήμερα η Παλαιά Καβάλα είναι επισήμως αναγνωρισμένη ως παραδοσιακός οικισμός και έχει 108 μόνιμους κατοίκους (σύμφωνα με την απογραφή του 2011). Πρόκειται επίσης για τοποθεσία που από χρόνια είναι γνωστή στους γύρω πληθυσμούς για το κάλλος του φυσικού της τοπίου, τη ρίγανή της και τις ταβέρνες της. Η πρόσβαση από την Καβάλα είναι πολύ εύκολη οδικώς, άλλωστε η απόσταση που τις χωρίζει ανέρχεται σε μόλις 15 χιλιόμετρα.

Photo: Περικλής Μεράκος

Το Μονοπάτι της Παλαιάς Καβάλας είναι διαμορφωμένο κατά μήκος του ρέματος του χωριού, δίπλα ακριβώς στην επαρχιακή οδό που συνδέει το τελευταίο με τον Ζυγό. Η πεζοπορική διαδρομή εκτείνεται σε κάτι παραπάνω από 2,5 χιλιόμετρα (υπολογίστε ότι θα σας πάρει γύρω στη 1,5 ώρα) και είναι ιδιαίτερα μαγευτική κατά τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες, όταν το γύρω τοπίο πρασινίζει και τα νερά αφθονούν.

Οι αιωνόβιοι πλάτανοι κρατάνε υπέροχη σκιά ακόμα και στις πιο ζεστές ημέρες, ενώ η πληθώρα κισσών και κληματσίδων –που επεκτείνονται στους κορμούς των δέντρων– δημιουργούν την προαναφερόμενη εντύπωση «ζούγκλας», συνδυαστικά βέβαια και με την ιδιαίτερη χλωρίδα της περιοχής. Γραφικά ξύλινα γεφυράκια, επίσης, εξασφαλίζουν ότι ακόμα και κάποια πιο δύσκολα σημεία της όλης διαδρομής παραμένουν ευκολοδιάβατα και απολύτως ασφαλή.

Πέρα από τα νερά, το Μονοπάτι Παλαιάς Καβάλας διαθέτει και υπέροχη φύση, όντας γεμάτο πλατάνια, κισσούς και κληματσίδες. Photo: Περικλής Μεράκος

Η πεζοπορία περιλαμβάνει ωστόσο κι άλλα αξιοθέατα, όλα συνδεόμενα με την παρουσία γάργαρων νερών. Στην πορεία σας, λ.χ., θα περάσετε από έναν αναστηλωμένο νερόμυλο, τον οποίον μπορείτε μάλιστα και να επισκεφθείτε (αν έχετε συνεννοηθεί σχετικά με τον τοπικό Πολιτιστικό Σύλλογο), ώστε να παρακολουθήσετε πώς γίνεται το παραδοσιακό άλεσμα με υδροκίνητη μυλόπετρα. Επιπλέον, θα δείτε και ό,τι οι παλιοί κάτοικοι του χωριού έλεγαν «ντουλάπι»: μια νεροτριβή, δηλαδή, όπου συνήθιζαν να πλένουν χαλιά ή πιο βαριά ενδύματα (π.χ. κάπες). Στο παρελθόν η Παλαιά Καβάλα διέθετε 13 υδρόμυλους και είχε σημαντική παραγωγή αλευριού. Οι περισσότεροι στέκουν πλέον ερειπωμένοι και καλυμμένοι με πυκνή βλάστηση –ο τελευταίος έπαυσε τη λειτουργία του κατά τη δεκαετία του 1970.

Αλλά το σημαντικότερο αξιοθέατο του Μονοπατιού της Παλαιάς Καβάλας είναι ο υπέροχος καταρράκτης του, ο οποίος εντυπωσιάζει σταθερά κάθε επισκέπτη της περιοχής. Θα ακούσετε το κελάρυσμά του ήδη πριν τον αντικρίσετε και θα τον δείτε να πέφτει από ύψος (περίπου) 10 μέτρων, χωρισμένος σε δύο διακριτά επίπεδα. Με τον καιρό, μάλιστα, η ορμή των υδάτων έχει λαξεύσει τον γύρω βράχο, δημιουργώντας δύο ξεχωριστές βάθρες, στις οποίες μπορείτε να βουτήξετε το καλοκαίρι, απολαμβάνοντας τα πεντακάθαρα νερά τους –λάβετε υπόψη, βέβαια, ότι είναι αρκετά κρύα.

Ο καταρράκτης του Μονοπατιού προσφέρεται και για μπάνιο, ιδιαίτερα τις ζεστές μέρες των θερινών μηνών. Photo: Περικλής Μεράκος

Πώς θα πάτε

Ακολουθώντας την εθνική οδό Καβάλας-Δράμας θα βγείτε από την Καβάλα και, φτάνοντας στη διασταύρωση του στρατιωτικού αεροδρομίου, θα στρίψετε προς το βουνό. Στα 4 περίπου χιλιόμετρα θα συναντήσετε μία ακόμα διασταύρωση, στην οποία θα στρίψετε δεξιά, προς Παλαιά Καβάλα. Γύρω στα 300 μέτρα μετά, μια χωμάτινη παράκαμψη θα σας βγάλει στο παλιό λατομείο, όπου θα πρέπει να στρίψετε αριστερά, στον χωματόδρομο. Αυτός θα σας οδηγήσει στη δυτική είσοδο του μονοπατιού.

Υπάρχει και ανατολική είσοδος, αλλά θα πρέπει να φτάσετε στην Παλαιά Καβάλα για να την εντοπίσετε. Βρίσκεται ακριβώς στην είσοδο του οικισμού, δεξιά από την ταβέρνα που θα δείτε εκεί. Η πρόσβαση εξασφαλίζεται μέσω χωμάτινου πεζόδρομου με κατηφορική κλίση.

Source: travel.gr

You may also like

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Translate »