Home Secret Άγνωστη αρχαία πόλη ανακαλύφθηκε κοντά στο Κιλκίς..!

Άγνωστη αρχαία πόλη ανακαλύφθηκε κοντά στο Κιλκίς..!

by Βασίλης Ζιώγας
429 views

Αρχαιότητες που βρέθηκαν πρόσφατα κοντά στην πόλη του Κιλκίς, στη βόρεια Ελλάδα, και κοντά στην καρδιά του Μακεδονικού Βασιλείου, αποκαλύπτουν τα απομεινάρια μιας αρχαίας πόλης άγνωστης μέχρι πρόσφατα.

Είναι η περιοχή όπου άκμασε η αρχαία Βοττιαία στους ύστερους κλασικούς/πρώιμους ελληνιστικούς χρόνους (τέλη 4ου / αρχές 3ου αι. π.Χ.), σύμφωνα με τη Δρ Γεωργία Στρατέλη, Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς.

Η Δρ Στρατέλη μίλησε στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα Makedonia για τον αρχαιολογικο χώρο λέγοντας ότι βρίσκεται στην περιοχή της αγροτικής κοινότητας Τούμπας που ανήκει στον δήμο Παιονίας.

Η τοποθεσία βρίσκεται 8 χλμ. (5 μίλια) βόρεια της διάσημης αρχαίας πόλης της Ευρώπης, της γενέτειρας του ιδρυτή της θρυλικής δυναστείας των Σελευκιδών, Σέλευκου Α’ Νικάτορα, στρατηγού του στρατού του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ανασκαφές για την αποκάλυψη του ονόματος της πόλης

Το όνομα της αρχαίας πόλης, 1.200 μέτρα (0,75 μίλια) μέτρα βόρεια της σημερινής κοινότητας της Τούμπας, παραμένει άγνωστο. Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι θα γίνει γνωστό μόλις προχωρήσουν οι ανασκαφές.

Ο ποταμός Γοργόπης ρέει περίπου 100 μέτρα από την τοποθεσία, πηγάζει από τις πηγές του όρους Πάικος και συνεχίζει ανατολικά για να εκβάλει στον ποταμό Αξιό.

Περίπου 250 μέτρα νότια της αρχαίας πόλης, σε μια αγροτική περιοχή γεμάτη με σιτάρια, ελιές και ροδόδεντρα, υπάρχουν δύο κυρίαρχοι τύμβοι, ενώ ένας τρίτος βρίσκεται 900 μέτρα μακριά, μέσα στη σύγχρονη κοινότητα.

Τα ταφικά αυτά μνημεία ανήκαν σε νεκροταφείο της αριστοκρατικής τάξης της εν λόγω αρχαίας πόλης και η θέση τους σηματοδοτεί την πορεία του κύριου αρχαίου δρόμου επικοινωνίας της πόλης με άλλους.

Τάφος της αριστοκρατίας

Ο σχεδόν άθικτος ταφικός Τάφος Ι έχει διάμετρο 40 μέτρα και ύψος 9 μέτρα. Ερευνήθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1960 από τον τότε Έφορο Αρχαιοτήτων Φώτιο Πέτσα.

Στην περιφέρεια του τύμβου αποκαλύφθηκε λεηλατημένος υπόγειος μονοθάλαμος μακεδονικού τύπου. Ήταν μια εξαιρετική κατασκευή με μνημειακή πρόσοψη.

Σύμφωνα με τον Δρ Στρατούλη, έχει χαρακτηριστική τοξωτή στέγη μακεδονικού ρυθμού εσωτερικά και εντυπωσιακή διπλή μαρμάρινη πόρτα.

Πρωταρχικός στόχος του ανασκαφικού έργου είναι η προστασία και ανάδειξη των δύο ταφικών τύμβων και του περιβάλλοντος χώρου τους.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, θα δημιουργηθεί η ανάπτυξη ενός φιλικού προς τους επισκέπτες αρχαιολογικού χώρου για την επέκταση της πολιτιστικής διαδρομής των πρώιμων ελληνιστικών χρόνων από την Πέλλα μέχρι την Ευρώπη και την Τούμπα του νομού Κιλκίς.

Νέες μελέτες και υλοποίηση έργων

Στη συνέχεια, ο Τύμβος ΙΙ θα αναστηλωθεί και θα προβληθεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς. Ο Τάφος ΙΙ έχει διάμετρο 35 μέτρα και ύψος 5 μέτρα.

Οι ανασκαφικές εργασίες γύρω από τον Τύμβο ΙΙ πραγματοποιήθηκαν το 1992 από την αρχαιολόγο της πρώην 16ης Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Θωμαή Σαββόπουλου.

Στο κέντρο του τύμβου αποκαλύφθηκε λεηλατημένος κιβωτιόσχημος τάφος 3Χ2,5 μέτρων περίτεχνης κατασκευής καλυμμένος με μεγάλους βράχους.

Τα αποκαλυπτήρια αγγείων από τελετουργικά αφιερώματα υποδηλώνουν ότι χρονολογείται στα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ., όντας πιθανώς λίγο παλαιότερος από τον μακεδονικού τύπου Τύμβο Ι.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς, σύμφωνα με την Δρ. Στρατούλη, σχεδιάζει να δημιουργήσει μακροπρόθεσμα μια πολιτιστική διαδρομή μήκους 1,5 χλμ (1 μίλι) μέσα σε ένα εκτεταμένο αρχαιολογικό πάρκο, σαν ένα σύγχρονο υπαίθριο μουσείο.

Source: arxaia-ellinika.blogspot.com

You may also like

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Translate »