Home Άποψη Ίδρυμα Μποδοσάκη, Ελεύθερη πρόσβαση στη γνώση μέσω του διαδικτύου..!

Ίδρυμα Μποδοσάκη, Ελεύθερη πρόσβαση στη γνώση μέσω του διαδικτύου..!

by Βασίλης Ζιώγας
544 views

Κική Δημουλά

Οπτικοακουστική βιβλιοθήκη για την ακρίβεια, που αποτελεί πρωτοβουλία του Ιδρύματος Μποδοσάκη, το οποίο με το σύνθημα «Ελεύθερη πρόσβαση στη γνώση» έχει στόχο την διάδοση τόσο της επιστημονικής γνώσης όσο και του πνευματικού προβληματισμού, μέσω του διαδικτύου.

Έτσι «Μένουμε σπίτι» και μαθαίνουμε Φιλοσοφία, Αρχιτεκτονική, Ιστορία, Αρχαιολογία, Γλωσσολογία, Λογοτεχνία, Τέχνες και Πολιτισμός, Εθνολογία και Διεθνείς Σχέσεις, Βιολογία και Νευροεπιστήμες, Μαθηματικά και Πληροφορική, Κοινωνιολογία και Πολιτική, που είναι μερικές μόνο από τις 37 συνολικά θεματικές κατηγορίες, τις οποίες καλύπτει το πρόγραμμα BLOD του Ιδρύματος Μποδοσάκη. Πρόκειται για ένα απόθεμα επιλεγμένων ομιλιών, διαλέξεων και εκδηλώσεων λόγου από όλο το φάσμα της επιστημονικής και πνευματικής ζωής της Ελλάδας, που είναι διαθέσιμο με μία επίσκεψη στο www.blod.gr.

Αρκεί μάλιστα να αναφερθούν ορισμένες από τις τελευταίες αναρτήσεις, όπως:

«Η Επανάσταση του 1821. Ένα δύσκολο εγχείρημα μιας περίπλοκης κοινωνίας» από την καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών Μαρία Ευθυμίου, «Νέα βιολογία και ιατρική: μία ανατρεπτική σχέση» από τον Μανώλη Δερμιτζάκη, καθηγητή Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου της Γενεύης, «Iμπέριος και Μαργαρώνα» έμμετρη μυθιστορία που παρουσιάσθηκε από τον καθηγητή Ρόντρικ Μπήτον μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας και ομ. καθηγητή του King’s College London, τον Ντέιβιντ Χόλτον ομ. καθηγητή του Cambridge, τον Κώστα Γιαβή επίκουρο καθηγητή ΑΠΘ και από τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη που διάβασε αποσπάσματα. Ακόμη «Η δουλεία στον Ευριπίδη» από την Κατερίνα Συνοδινού ομ. καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, «Η αρχιτεκτονική του τύμβου Καστά» από τον αρχιτέκτονα Μιχάλη Λεφαντζή κ.ά.

Συνολικά άλλωστε περί τα 5000 θέματα, που αναπτύσσουν σχεδόν 6000 ομιλητές περιλαμβάνει αυτή η διαδικτυακή βιβλιοθήκη, που άρχισε να οργανώνεται από το 2011 έχοντας καταγράψει ως σήμερα χιλιάδες ώρες διαλέξεων στο πλαίσιο του πρωταρχικού στόχου του Ιδρύματος για την προαγωγή της παιδείας στην Ελλάδα.

Μανόλης Κορρές

Ανάμεσα στους ομιλητές μάλιστα αρκετοί που έχουν φύγει σήμερα από τη ζωή, όπως ο Μάνος Ελευθερίου, η Κική Δημουλά, η Άλκη Ζέη, η Κατερίνα Αγγελάκη – Ρουκ, ο Σπύρος Ευαγγελάτος, έτσι που η καταγραφή του λόγου τους να αποκτά ιδιαίτερη σημασία.

Μανώλης Δερμιτζάκης

Στις προσεχείς αναρτήσεις εξάλλου περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι ομιλίες: «Άμαξα και οικοδομική» από τον καθηγητή και ακαδημαϊκό Μανόλη Κορρέ, «Τεχνολογία stealth: Ο μανδύας του Harry Potter και τα αόρατα αεροσκάφη» από τον Χρήστο Μαλτέζο, «Ο Σκαλκώτας σήμερα», από τους Λορέντα Ράμου, Μηνά Αλεξιάδη και Πέτρο Φραγκίστα, «Η Αθήνα του Όθωνα» από την Άρτεμη Σκουμπουρδή.

Ρόντρικ Μπήτον

 

Source: ellas2.wordpress.com

You may also like

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Translate »